Hovedpersoner

Kan man si “hovedpersoner” når de største stjernene har fire bein og to pukler? Kanskje ikke, men Torarin sier han elsker Bor som en bror.

Her er iallfall litt informasjon om de som er med i KAMEL

Polaroid-01.png

Bor & Bestla

Bor og Bestla er to mongolske kameler (også kalt Baktriske Kameler) som ble kjøpt fra en kamelfarm på Øland i Sverige. Den tykke ulla er tilpasset kalde vintere med temperaturer ned mot 50 minusgrader i Mongolia. Ulla kan brukes i tekstiler og tauverk. Melka til hunkamelen er svært næringsrik og en viktig del av kostholdet i store deler av Mongolia.
Bor og Bestla var ganske små da de kom til Akkarfjord i 2012. Fra første dag ble de behandlet som familiens kjæledyr. Ingen har prøvd å veie dem, men han-kameler kan bli opp mot ett tusen kilo, og kamelene i Akkarfjord er fullvoksne nå. De kommer med en gang når de fristes med godbiter fra fôrbøtta. På den annen side er de ikke så positive dersom noen vil prøve å lære dem “folkeskikk” .

Polaroid-02.png

Torarin

Det er gjennom Torarin vi opplever historien om verdens nordligste kameler. Han var 6 år gammel da kamelene Bor og Bestla kom til Akkarfjord. Da filminnspillingen startet i 2014, spurte vi hva han ville bli når han blir stor. Han hadde ikke bestemt seg, men mente stavhopper og fjellklatrer var aktuelle valg. Begrunnelsen var at da ville han komme høyt opp og få god oversikt.

Et års tid senere hadde han mer lyst til å bli trommeslager eller slalåmkjører. Han tvilte på at han ville bli verdens beste slalåmkjører: “Fordi det er jo ingen slalombakke i Akkarfjord”. Men han mente han kunne bli trommeslager i verdensklasse. Han er naturligvis trommeslager i skolebandet “Akkisan”. Innimellom trakterer han ukulele, vokal og andre instrumenter.

Men først vil han lære å ri på kamel.

Polaroid-03.png

Svalin

Svalin er Torarins tre år eldre søster. Da vi startet filmopptakene i 2014, var hun 11 år gammel. Hun var sterkt uenig med alle som mente at kameler er skumle, for hun syntes de var søte og kunne minne om hunder….. Altså ikke sånne små hunder som man kan ta med seg i ranselen. Det skjønner jo alle…

Svalin ønsket seg veldig sterkt at kamelene deres skulle få en kamel-baby. Hun er kjempeflink til å tegne og male. I dag er hun 16 år gammel og har flyttet 150 mil hjemmefra for å gå videregående skole på Steinkjer. Hun valgte en skole så langt unna for å kunne holde mer på med tegning og maling. Heldigvis bor hun hos nære slektninger.

Polaroid-04.png

Øystein og Oddveig

Foreldrene til Svalin og Torarin kommer opprinnelig fra Oslo og Trøndelag. De drev sitt eget designbyrå i Hammerfest, da de fikk kjøpt et hus i Akkarfjord for ei krone. I flere år jobbet de med å sette huset i beboelig stand. Da var hele familien blitt så glad i stedet, at de flyttet til den lille bygda med 70-80 innbyggere og en skole med 10-12 elever.
Her har de mange jern i ilden. I tillegg til å være kameleiere, har de kjøpt et nedlagt lakseslakteri og gårdsbruk som de vil omskape til et opplevelsessenter.

Polaroid-05.png

Mandak og Adyia

I Mongolia treffer vi Adyia som eier 140 kameler og omtrent like mange andre dyr som geiter, sauer og hester. Det er han og hans familie som er vertskap når Torarin og familien kommer for å lete etter en kameltrener som vil bli med til Norge.
Mandak er tolk med humoristisk sans som sprer humør og stemning rundt seg.
Med hjelp fra disse får Torarin og familien opplevelser som er svært forskjellig fra alt de har gjort tidligere. Da det viser seg vanskelig å få etablerte kameltrenerne på troen om kameldrift så nær Nordpolen, ender det med disse to stiller opp for kamel-eierne i nord.