Synopsis
Da Torarin (9) og familien flytter til den lille bygda Akkarfjord på Sørøya, lengst nord i Norge, ønsker han og søsteren Svalin (12) seg hest. I stedet for hest, kjøper imidlertid foreldrene to mongolske kameler.
Dyrene vokser og blir kjempestore. Han-kamelen Bor ventes å bli rundt 1000 kilo. Verken Bor eller Bestla ( hunkamelen) liker å være med på ridetrening. Men utrente kameler kan være farlige å ri på.
Da pappaen til Torarin skader handa si på ei motorsag, blir det mindre tid til kamelene. Han har mye annet å gjøre, og skaden gjør at enkelte ting går litt saktere. Dessuten må barna hjelpe til med andre ting, istedet for å trene kameler.
Bor og Bestla blir etterhvert ganske egenrådige og vanskelig å ha med å gjøre. Familien innser at de må ha hjelp med kameltreningen. Det er imidlertid dårlig med kameltrenere i Akkarfjord. Det samme gjelder for Sørøya og resten av Norge. Derfor bestemmer de seg for å reise til Mongolia, nesten helt på andre siden av jorda. Håpet er at de skal finne en ekte kameltrener som kan tenke seg å komme lengst nord i Norge for å trene kamelene i Akkarfjord.
(Teksten fortsetter under bildet)
Dypt inne i den store Gobi-ørkenen bor de i Ger (et slags telt som kamelnomadene bruker som bolig) sammen med familien Adiyatseren som har 140 kameler og like mange andre dyr som geiter, sauer og hester.
De snakker med flere kameltrenere i området. De fleste er skeptiske til å drive med kameler ”nesten ved Nordpolen”, men før de skal dra hjem til Norge får de heldigvis et ”ja” fra en av dem. Torarin og familien er imidlertid ikke helt forberedt på at han også vil benytte mongolske treningsmetoder.
“Kamel” er en helt unik og eksotisk filmhistorie med barn og dyr i sentrum. Den forteller et eventyr som nesten ikke er til å tro, men det er faktisk en film fra virkeligheten. Det er en dokumentar som forteller den sanne historien om verdens nordligste kameler.
Filmen skildrer et nært forhold mellom barn og dyr og fine relasjoner mellom voksne og barn i ulike kulturer. Den preges av en gjennomgående feelgod-stemning og behandler verdier som empati, dyrevelferd og håndtering av kulturelle ulikheter.